jueves, 13 de febrero de 2014

EL PLATAN



El plàtan és un arbre caducifoli de la classe de les magnoliòpsids,  i de la família de les platanàcies.

Les fulles són grans, palmades, amb cinc lòbuls punxeguts (de vegades tres) i amb un pecíol llarg eixamplat a la base en forma de pipa (o de didal).

Es considera l'encreuament entre una espècie americana (plàtans occidentalitz) i una d'oriental (plàtans orientalitz).

Arbre monoic caducifolis de gran talla que pot arribar 35-40 m d'alçada. El tronc es  recte alt i l'escorça prima que es desprèn en plaques. La copa es  ampla i  redona, encara que la poda pot prendre formes variades.   Flors dispostes en inflorescències esfèrica llargament pedunculades, terminals, col gants. Cada frui és un equació envoltat a la base de Pelós de color marró. Els fruts estan madurs a finals d'estiu.
Els fruits romanen en l'arbres des de la seva maduració Fins a la primavera següent. Les semilles replegades en gener o febrer i sembrada imediatament germina acceptablement Sense nesesitat de trataments preciós. La es milla que des emmagatzemar, hauria conservaré en frescs estancs ivaja temperatura, necesitant estratificació o remull Durant diversos dies abans de la Sambra. tambe pots multiplicar per estaquilles de brots d'un any, replegant estiguis Quan el arbre està en reposi invern. Arbre Molt Resistent i longeu que prefereix sòls lleugers i frescos. soport molt be els podis i en general la pol · lluir de les Ciutats. És un de els arbres  de parcs i
passejos mes utilitzats per l'agradable ombra que proporciona. sol pedacer atacs Microsphaera plàtan (odi blanc). Per la seva gran desaroll ha que emplazao en locs especiosos, mai a Menys de 7-8 m. de edificacions, per evitar el possible danyo dels seus raïsses.







http://es.wikipedia.org/wiki/Platanus_hispanica
http://www.hortojardi.com/botanica/index.php
http://www.arbolesornamentales.es/elarbol.htm






No hay comentarios:

Publicar un comentario