lunes, 17 de febrero de 2014

QUERCUS ILEX




- Hàbitat : És un arbre molt resistent a fortes calors i freds pel que és un arbre característic de la regió mediterrània . Ibèrica- Turquia , Marroc- Tunísia ia França i el Nord d'Espanya.


- És l'arbre més característic d'Espanya. Actualment està present en totes les províncies excepte a les Canàries .

- La reina de la vegetació en muntanya de l'àmbit mediterrani .

- Arbre de 8-12 m , podent aconseguir fins a 30 m d'alçada , de copa àmplia, densa i arrodonida , pot tenir un port arbustiu .

- Els exemplars aïllats formen una copa densa i globosa .

- El tronc de les alzines joves és de color negre , el de les més desenvolupades , de color gris fosc i forma petits quadres superficials mentre que el de les velles alzines és de color gris clar i de textura suau .

- Les seves fulles perennes presenten un feix aspre i de color fosc , mentre que el seu revers és blanc amb vellositats .



- Els fulls mai són espinoses , encara que algunes vegades les seves vores són dentats i les branquetes , vellutades .

- Fruit : el seu fruit és la gla ( 2-3 cm . ) , Recolzada sobre una base de copa de color grisenc . La gla és de color marró- marró . Els fruits maduren a la tardor . La caiguda de la gla es pot retardar fins ple hivern .

- El seu fruit , la gla , és comestible , tant per a l'aprofitament ramader com per a consum humà en fresc o rostides .

- Creixement mitjà .

- De l'escorça s'obtenen taní .

- La seva fusta , molt dura i sòlida , és utilitzada per a fabricar eines , soles de Madrenas, paviments i en ebenisteria , marqueteria , torneria . Antigament s'utilitzava per fabricar carros , travesses de ferrocarril , etc .

- És un bon combustible , estimada per fabricar carbó .

- S'utilitza per a obres hidràuliques , per si resistència . És de gran utilitat en decoració . I per la seva duresa , en la fabricació de parquet . La seva llenya té una gran importància calorífica .

- Les seves qualitats decoratives poden encaixar fins i tot en jardins petits , ja que el desenvolupament de l'alzina pot ser controlat mitjançant podes , que soorta perfectament .

- També és molt adequada per a grans jardins i parcs , aïllada i en grups ( fins i tot molt juntes) . De fet , l'alzina és una de les poques plantes que es poden plantar molt a prop unes de les altres , creixent altes i robustes , sense perdre fulles ni branques baixes .

- Arbre noble que dóna una agradable ombra .

- Altitud : des de 0 fins 1400 m , fins i tot fins a 2.000 m .

- Creix en tot tipus de terrenys , excepte en els entollats , molt sorrencs i salins . Suporta molt bé tant el fred com la calor , així com la sequera .





Códigos QR / Qr Codes

No hay comentarios:

Publicar un comentario